Защита на пострадалите от ПТП

by Admin
~1 minute
Защита на пострадалите от ПТП

Възникването на пътен инцидент почти винаги е свързан с неприятни ситуации като материални щети, причиняване на болка и страдание на пътниците в превозните средства или най-лошото, което може да се случи смърт. Във връзка със зачестилите ПТП на територията на страната от няколко години у нас се въведе застраховката Гражданска отговорност. Това е полица, която се прилага в полза на трети лица и е превенция за обезщетяване на нанесени материални и нематериални щети от застрахователя на виновния водач.

Със сигурност всеки шофьор е запознат с преимуществата на тази задължителна застраховка, но едва когато се наложи да я ползваме осъзнаваме, че нещата не винаги са толкова лесни, колкото изглеждат.

Спомняте ли си, дали винаги имате в колата двустранен протокол за ПТП и знаете ли, как да го попълните. Знаете ли защо в такива ситуации може да се наложи ползването на услугите на адвокат? Претенциите ни спрямо застрахователя на виновния причинител на пътния инцидент могат да ударят на камък, особено ако няма изрядно попълнен и валиден протокол за ПТП. Катастрофите са ежедневие в цялата страна и действително от размера на причинените щети се изчислява и потенциалното обезщетение, което се дължи от застрахователната компания.

При какви обстоятелства се нуждаем от услугите на адвокат по застрахователно право?

Питате ли се защо ви е нужен адвокат по застрахователно право? Правилния отговор наистина би бил провокиран едва, когато попаднете в спор със застраховател. Но за да не губите ценно време е препоръчително да се запознаете с потенциалните възможности, които се предлагат от  професионалистите с оглед да бъдат защитени права ви. Е, няма как да предвидите абсолютно всички обстоятелства, които ви поднася ежедневието и живота като цяло. Но е добре да знаете, че при нужда от професионална юридическа помощ можете да разчитате на адвокат по застрахователно право, който ще ви консултира за правилните действия и ще ви насочи към взимането на решение, което да е във ваш интерес.

Като пострадал от катастрофа можете да потърсите застрахователен адвокат в случаите, когато имате спор със застрахователя. Този спор може да бъде например по отношение на това, че: всички участвали не са попълнили двустранен протокол за ПТП, че сте получили отказ от изплащането на претенцията ви, частично е преведено обезщетение, или органите на реда не са попълнили акуратно Протокол за ПТП. Тук може да прочетете повече какви с документи се удостоверява настъпило пътно транспортно произшествие: https://ies.bg/dokumenti-za-udostoverqvane-na-ptp/

Ако например пропуснете сроковете за предявяването на претенция срещу застраховател то рискувате да не получите абсолютно никакво обезщетение. Затова имате основателни причини при възникване на застрахователно събитие и непознаване на вашите права и задължения първо да направите консултация с адвокат по застрахователни дела. Не са рядкост обстоятелства, които могат да ви възпрепятстват да вземете навременни мерки, затова можете да упълномощите адвоката да ви представлява и да брани интересите ви. А безспорен факт е, че независимо от това какъв е вида на възникналото застрахователно събитие като например ПТП, покриване на щета по полица Каско, Имуществено застраховане и други, застрахователите нямат особен интерес да изплащат на сто процента това, което ви се полага. Ето, че вече възниква необходимост от юридическа консултация, с която на база представените доказателства адвоката по застрахователно право ще предяви максимална претенция за размер на обезщетението.

Друга причина да се обърнете към адвокат е намалено обезщетение или получаване на отказ от изплащането на такова. Ролята на професионалиста е напълно законосъобразно да разреши проблема и при необходимост дори да бъде заведено дело за търсене на вашите права като увредена, но необезщетена страна. В такива и подобни случаи на настъпили застрахователни събития имате пълното право да ползвате услугите на застрахователен адвокат.

Дължимото от застрахователя обезщетение е насочена за лица, които нямат вина за причиненото птп и са получили увреждане от причинителя на катастрофата и шофираното от него моторно превозно средство. От такова обезщетение е лишено лицето, предизвикало пътния инцидент. Важно е да кажем, че и двамата или повече участвали в ПТП трябва да попълнят и подпишат двустранен протокол за ПТП. Ако при птп има причинена смърт то роднините на починалия имат право на обезщетение.

Адвоката по застрахователно право в случая е необходим за да спомогне за разрешаването на спорове по размера на обезщетението или получен отказ за такова. А безспорно всеки пострадал се надява на справедливо обезщетение и макар, че живота няма цена то подпомагането на семейството, претърпяло загуба би било някаква утеха.

Адвоката по ПТП и застрахователно право е вашия защитник, който ще даде професионален съвет.

А нашия съвет към вас е да шофирате внимателно и предпазливо, а при инцидент винаги да имате на разположение двустранен протокол за ПТП.