Видовете зъбни импланти: Каква е разликата?

by
~1 minute
Видовете зъбни импланти: Каква е разликата?

Зъбните импланти са революционно решение за заместване на липсващи зъби. Те функционират като изкуствен зъбен корен, осигурявайки стабилна основа за корона, мост или протеза, възвръщайки усмивката и дъвкателната функция. Съществуват няколко вида зъбни импланти, като техният избор зависи от индивидуалните нужди на пациента и преценката на опитен дентален имплантолог.

Основни видове зъбни импланти

Ендостеални импланти: Това са най-често използваните импланти. Те са с винтова форма, изработени обикновено от титан и се поставят директно в челюстната кост. След период на зарастване, наречен остеоинтеграция, имплантът се слива с костта, образувайки солидна основа. Ендостеалните импланти са подходящи за пациенти с добра костна плътност и общо орално здраве.

Повече по темата, научете на - https://igdental.bg/implantologia.html

Субпериостеални импланти: Този тип импланти се поставят под венеца, но върху челюстната кост, под периоста (съединителна тъкан, покриваща костта). Те обикновено са вариант за пациенти, които нямат достатъчно кост за поддържане на ендостеални импланти. Субпериостеалните импланти често се използват за стабилизиране на долна протеза.

Други специализирани типове

Мини зъбни импланти: По-малки от традиционните импланти, те са подходящи при по-малки пространства или за временни решения. Използват се, например, за стабилизиране на протези. Поставянето им може да е по-щадящо в сравнение с ендостеалните импланти.

Зигоматични импланти: Много специализиран тип, който се използва рядко. Те се поставят в скуловата кост (костта на бузата), а не в челюстната, за пациенти с екстремна загуба на горночелюстна кост.

Фактори, влияещи върху избора 

Костна плътност и количество: Здравите челюстни кости са от съществено значение за остеоинтеграция и дългосрочен успех. Вашият дентален имплантолог ще оцени количеството и качеството на костта за определяне на най-подходящия вид имплант.

Местоположение на липсващия зъб:  Местоположението на липсващия зъб, наличието на съседни зъби и естетическите изисквания също влияят на избора.

Разходи и време за лечение:  Видовете импланти варират по цена и продължителност на лечение. Ендостеалните могат да изискват удължен период за остеоинтеграция, докато някои субпериостеални или мини импланти могат да предложат по-бързо възстановяване на усмивката.

Цялостно орално здраве: Важно е наличието на здрави венци и липса на активни инфекции. Дентален имплантолог ще гарантира, че устната ви среда е подходяща за успешна имплантация.

Консултация със специалист

Дентален имплантолог, обучен и опитен в поставянето на различни видове импланти, може да ви помогне при избора на най-подходящия. След задълбочен преглед и оценка на рентгенови снимки,  те ще разработят персонализиран план за възстановяване на усмивката ви с най-ефективното решение, съобразено с вашата уникална ситуация.

Запомнете, зъбните импланти предлагат дългосрочен и естетичен начин за заместване на липсващи зъби, подобрявайки цялостното ви качество на живот и здравето на устната ви кухина.