Защо е важно да сменяте маслото на автомобила?

by Admin
~1 minute
Защо е важно да сменяте маслото на автомобила?

За да поддържате благосъстоянието на автомобила си, е важно да полагате необходимите грижи. Ежегодната профилактика е задължителна, като една от тях е смяната на маслото и филтъра на двигателя.

Редовната поддръжка на вашия автомобил е от съществено значение за неговата дълготрайност и ефективност. Важно е да сменяте маслото в автомобила си, за да поддържате безпроблемната му работа и да удължите живота му. Това не само помага за удължаване на живота на вашия автомобил, но може да помогне за подобряване на производителността и горивната ефективност на автомобила. Като поддържате маслото на автомобила си свежо, можете да спестите пари от ремонти и разходи за гориво. Замяната на маслото ще гарантира, че автомобилът ви работи по-добре и остава в отлично състояние. В този материал ще ви запознаем с това защо е важна смяната на масло и кога трябва да го направите.

Смяна на маслото - защо е толкова важно?

Редовната поддръжка е от огромна значимост за вашето превозно средство. Маслото поддържа двигателя в идеално състояние, предотвратява неизправности и увеличава тежестта на щетите, ако се направи неправилно - то се грижи за омасляването на частите на двигателя, предпазва ги от корозия, предотвратява прегряване, тъй като поддържа температурата. Много собственици на автомобили вярват, че проверяването на нивото на маслото с измервателна пръчка е достатъчна, за да бъдат избегнати повреди. Моторното масло не запазва качеството и функционалността си завинаги - с течение на времето и изминатите километри, свойствата му се променят и вече не служат по предназначение.

Колко често трябва се подменя маслото на автомобила?

Въпреки че проверяването на нивото на маслото е относително лесна процедура, която обикновено трябва да се прави на няколко месеца и задължително преди да потеглите на дълъг път, смяната на маслото трябва да се извършва по принцип най-много на всеки 20 хиляди км за бензинови автомобили. Например масло 5w30 се подменя на около 20 хиляди километра или всяка година. За дизеловите автомобили съответно изминатите километри са 35 хиляди. Това са общи препоръки, за по-конкретизирани срокове трябва да се консултирате с ръководството за поддръжка от производителя. Не забравяйте, че е лесно да проверите нивото и да добавите масло, но е важно професионалист да извърши процеса и да се занимае със смяната му. Посетете специализиран сервиз, който ще изхвърли старото масло и ще смени горивния филтър.

Маслен филтър - защо е важно да го смените?

Когато маслото се подменя, автомобилният механик сменя и филтъра, който има функцията да не допуска примеси и замърсявания, намиращи се в горивото. Тези отпадъци не трябва да се връщат в двигателя, тъй като могат да доведат до повреда, като например блокиране на двигателя. Като маслото, така и филтърът трябва да бъде подменен - производителите обикновено препоръчват да се сменя при всяка смяна на маслото на двигателя. Като обща насока интервалът между смените на консуматива е от 15 хиляди до 30 хиляди км.

По-конкретно:

  • 25/30 000 км за дизелови двигатели
  • 15 000 км за бензинови двигатели
  • Всяка година за тези, които използват автомобила много малко и изминават малко километри
  • На всеки 10 000 км за двигатели на възраст над 10 години

За да функционира автомобилът ви безпроблемно, е необходимо да полагате необходимите грижи за неговото благосъстояние. Редовната смяна на маслото е малка инвестиция, която може да ви донесе големи ползи за живота му