Окачени тавани за вашата нова баня

by Admin
~1 minute
Окачени тавани за вашата нова баня

Правите ремонт на банята в своя апартамент или къща. Вече сте уточнили проекта, цветовете, плочките, обзавеждането за баня и сте почти на финала. Съответно преди полагането на плочките или гранитогреса трябва да се монтира някакъв окачен таван. Това понякога се прави с цел да се свали тавана на по-ниско ниво, понякога за да се прикрият електрически кабели или ВиК тръби. А понякога, защото това е най-лесния, удобен и бюджетен вариант за нов таван в банята. А какви видове окачени тавани са подходящи за мокро помещение, какви са техните предимства, недостатъци и кой би удовлетворил в най-голяма степен вашите изисквания?

1 Окачен таван от плоскости гипсокартон.

Както може би знаете, има различни видове гипсокартон, които могат да бъдат поставени както в сухи, така и в мокри помещения. За окачен таван в баня се монтира импрегниран /познат като зелен/ гипсокартон, който в последствие е добре да бъде третиран с хидроизолация преди финалната шпакловка. Предимството на гипсокартона пред останалите варианти, за които ще стане дума по-долу са: на първо място цената (гипсокартонът е най- евтиният вариант за окачен таван); друго предимство е възможността за подмяна на цвета при последващо освежаване. Като недостатък може да се отбележи , че при монтажа на този тип окачен таван има макар и минимални мокри процеси (шпакловка), след които се налага шлайфане и съответно прах.

2.Растерни окачени тавани за баня.

Растерните или още наричани , касетъчни или „Армстронг“ (от името на най-голямата фирма производител) тавани, са може би най-широко използваният вариант за окачен таван в банята. Днес има много производители на растерни системи , богатото разнообразие от материи , цветове и геометрия за паната и конструкции, позволява да бъдат задоволени всички вкусове,а напасването към останалия интериор на банята не толкова сложно.

Основно предимство на тези растерни окачени тавани е изключително лесното поставяне и демонтиране на паната , което позволява много лесно инсталиране и обслужване на осветителни тела, прикриване на ВиК кранове и други.Растерен окачен таван за баня, с малко повече усилия и помощ, може да си направите и сами.

3. Ламелни окачени тавани тип Хънтър Дъглас.

Ламелите за този тип тавани се произвеждат основно от ПВЦ и Алуминий . По -добрият и по-търсен вариант е алуминиевия Хънтър Дъглас. На практика този тип окачени тавани при нормална експлоатация са вечни. Според визуалния ефект алуминиевите ламели се произвеждат с няколко основни покрития , огледално, сиво и бяло. На практика може да направим зюключение, че единствен недостатък на тези тавани за баня е може би проблема с конденза. Той в голям процент от случаите се решава с използването на т.нар. перфорирани ламели.

4 Опънати тавани

Опънатите тавани са едно сравнително ново решение за окачен таван на нашия пазар .Те представляват специално ПВЦ фолио, разкроено с 10% по- малко, в сравнение с реалния размер на помещението, което посредством нагряване се отпуска и закрепва към специални профили монтирани по периферията. След като помещението изстине до нормални температурни граници, платното се опъва само (от там идва и името опънати тавани).

Безспорно предимство на опънатите тавани е визуалният ефект.Те могат да бъдат огледални , във всякакви цветове и форми. Върху платната могат да бъдат принтирани всякакви снимки или текстури , а свойството им да пропускат светлина позволява вграждането по различен начин на ЛЕД осветление т.н. светещи тавани.Естествено по тях могат да бъдат монтирани чрез специални стойки и външни осветителни тела.

Системата за изработване на опънати тавани по т.н. харпунен метод позволява те да бъдат демонтирани и монтирани отново , което им свойство, заедно с факта че те издържат да сто литра на квадратен метър вода, ги прави заедно с ламелните окачени тавани Хънтър Дъглас, безспорни лидери в борбата срещу наводненията от съседи и ВиК аварии.