Нови видео процесори на CES 2019

by Admin
~1 minute
Нови видео процесори на CES 2019

Средата на януари 2019 година приключи годишния форум по технологии CES 2019. Плановете на Nvidia за бъдещите й продукти станаха ясни и очертаха тенденциите при графичните процесори на Nvidia за различните продуктови линии като геймъри, работни станции други.

Тенденциите засега са компанията да продължи да произвежда все по-компактни и производителни графични процесори с малък размер и милиони транзистори, особено когато става дума за високия клас графични карти. Очакваните промени през тази и следващата година включват преход от 12 към 9 nm производствен процес.

Например микроархитектурата с кодово название Volta в момента се произвежда по 12 нанометрова технология с 12 милиарда транзистора и 5120:320:128 Cuda ядра. Разбира се такива скъпи технологии са предназначени за дейта центрове и изчислителни станции като супер компютрите Summit и Sierra.

Добри новини за геймърите. Графичните процесори за видео карти от потребителски и геймърските видеокарти с архитектура Geforce Turing ще се развиват тепърва и пред нас предстои голяма еволюция на тази архитектура.

Компанията наскоро анонсира премиум модела от серията GEFORCE RTX 2080 Ti, която в момента се счита за най-доброто. Емблематичната добавка Ti в края на модела означава много. От Nvidia твърдят, че става дума за 6 пъти по-голяма производителност /не става ясно точно спрямо кой модел/, за първи път REAL-TIME RAY TRACING в игрите за още повече детайлност и достоверност на кадрите, поддръжка на до 11 GB DDR6 бърза памет.

Предлагането на тези геймърски видео карти като GEFORCE RTX 2060, RTX 2070, RTX 2080 и RTX 2080 Ti вече започна в България и към края на тази година се надяваме цените им да станат по-достъпни, при условие, че компанията успее да се справи с наблюдаваните в първоначалните инженерни образци проблеми с шейдърния домейн. В момента на българския пазар най-евтините модели RTX 2060 мога да бъдат намерени за около 750 лв, а най-производителните карти за геймъри от серията RTX 2080 Ti достигат почти до 2000 лв. Но както се казва "Кефа цена няма!"

За момента Geforce Turing се произвежда по 12 и 16 nm процес. Чрез 16 нанометровия процес се произвеждат новите модели геймърски видео карти, които коментирахме, а 12 nm чипове са предназначени за професионалните видео карти от серията Quadro като моделите RTX 8000, Quadro RTX 6000, Quadro RTX 5000 и най-бюджетната Quadro RTX 4000. Повече може да научите тук: https://devblogs.nvidia.com/nvidia-turing-architecture-in-depth/

Разбира се, новите чипове греят и отделят повече топлина от своите предшественици. По тази причина инженерите на компанията са помислили за качествено и ефективно охлаждане на чиповете.  

След Turing архитектурата, в началото на следващата година Nvidia ще започне производството на два нови чипа по 9nm процес – техните имена още не са ясно. Официалното предлагане на двата нови чипа вероятно ще стане през второто тримесечие на 2020 година, като те ще се комплектоват с видеокарти с GDDR6 памет и по-широка шина за комуникация между паметта и процесора. В края на следващата година плановете на Nvidia са за започване на производство на линията RTX 3 – следващия графичен процесор на компанията със заложен AI и съвместим със спецификацията DirectX 12.

В следваща статия, ще ви разкажем и новости около графичните процесори за мобилни компютри. Тази ниша става все по-интересна и на фокус ще бъдат показани много видео карти за геймърски лаптопи от висок клас. Като добавим и силната конкуренция в лицето на AMD Radeon, предстоят интересни дни и нощи за геймърите и професионалистите.