Механичен и електрически стъклоповдигач – каква е разликата и какво представляват?

by Admin
~1 minute
Механичен и електрически стъклоповдигач – каква е разликата и какво представляват?

Стъклоповдигащият механизъм безспорно е от автомобилните части, които отговарят за осъществяването на комфорт по време на шофиране и пътуване. Ето защо ни се иска в днешния текст да обърнем по-детайлно внимание на компонента, който наричаме стъклоповдигач – ще си говорим за същността му, основните характеристики, както и видовете, които бихме могли да срещнем в автомобилите.

Стъклоповдигач наричаме онази част на превозното средство, която отговаря за повдигането или свалянето на стъклата на автомобила. Окачествяваме я като второстепенна, тъй като не отговаря пряко за оптималното движение на колата. Важна е обаче за осигуряването на комфорт при шофиране и каране – всеки би желал да проветри купето на автомобила си, допускайки свеж въздух през отворените прозорци. Невъзможността те да бъдат свалени и застопорени на едно място неминуемо демонстрира проблем, свързан с въпросния стъклоповдигач. Пропадането на стъклата във вратата също е ясен сигнализатор на възникнал проблем именно с този стъклоповдигач.

Видовете стъклоповдигач и особеностите на всеки от механизмите

Говорейки за автомобили, следва да кажем, че всяка част се характеризира със свои видове и разновидности. Всеки стъклоповдигач не прави изключение – познаваме както механични, така и електрически механизми. Разбира се, всеки един от тях притежава своите особености. Ако някога сте се чудили какви са разликите, то днес дойде времето, в което ще получите своите отговори.

Механичният стъклоповдигач е онзи, който задвижваме посредством манивела, разположена на конкретната врата. Механичното действие, правено от страна на шофьора или спътниците му, дават името на този вид стъклоповдигач.

Електрическият стъклоповдигач пък се задвижва посредстом бутони – добре познати са ни малките копченца, разположени на вратите или в близост до шофьорското място. С едно натискане стъклата биват задвижвани нагоре или надолу. Безспорно този тип стъклоповдигач е за предпочитане, тъй като предоставя повече удобство и комфорт. Новите модели автомобили са снабдени именно с такива. Този вид стъклоповдигач притежава функцията само с едно натискане на бутона стъклото да се придвижи изцяло нагоре или изцяло надолу, за разлика от механичните видове, които налагат въртене на ръчката.

Ако при заключване на автомобила чувате характерен кликащ звук, идващ откъм вратите, то това е сигурен белег, че конкретен стъклоповдигач, или пък повече от един, налага преглеждане и евентуален ремонт. Не чакайте, докато механизмът ви съвсем откаже и изпаднете в невъзможност да задвижите стъклата на автомобила си. Изпреварете събитията и се отправете час по-скоро при професионалист, който ще направи цялостна профилактика на механизмите и ще осъществи належащите ремонти. Така ще сте сигурни, че превозното ви средство е в оптимално състояние и ще се наслаждавате на комфортно пътуване.

https://topnovini.net/category/auto/