Кратко ревю на монитор Dell U2412M

by Admin
~1 minute
Кратко ревю на монитор Dell U2412M

Преди няколко години още в очакване да се появи на пазара, моделът U2412M беше обявен за следващия най-успешен LCD монитор на Dell. Аз също съм голям почитател на именитата марка, но честно казано, очаквах нещо по-различно. В действителност, Dell U2412M не предлага някакви революционни подобрения. Той е по-скоро модификация на LCD мониторите от предишната UltraSharp серия на Dell. Да, те бяха (и все още са) едни от най-добрите на пазара. Реално моделът U2412M много наподобява Dell U2311H, само че е с LED подсветка и съотношение на страните 16:10. Да оставим на страна официалните и поръчковите ревюта и да погледнем, какво в действителност представлява Dell U2412M.

Ето неговите технически характеристики:

Вид на матрицата: e-IPS
Подсветка: LED
Диагонал на екрана: 24 инча
Резолюция: 1920×1200 пиксела
Съотношение на страните: (16:10)
Време за реакция: 8 ms (GTG)
Размер на пиксела: 0.270 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (реален)
Ъгъл на видимост: 178°/178°
Конектори: DisplayPort, DVI, VGA, USB
Допълнително: Ергономична стойка

Специалистите могат да си направят съответните изводи въз основа на тези данни. За обикновените потребители ще обясня малко по-подробно.

Описание

Широко рекламираната LED подсветка (да оставим рекламните приказки от 1001 нощ) има само две реални предимства – по-икономична е и същевременно позволява да се намали дебелината на корпуса на монитора. Качествената катодна подсветка не е по-лоша от светодиодната, а в някои случаи дори е за предпочитане.

Виж, съотношението на страните от 16:10 е нещо, което можем да приветстваме. Голяма част от съвременните LCD монитори са със съотношение 16:9, с други думи – Dell U2412M има по-голяма височина. Това ви дава по-голяма работна площ и по-добра видимост по вертикала при игрите.

Времето за реакция е стандартно, но то е твърде високо за любителите на бързите игри. Мониторът е добър за стратегии, куестове и ролеви игри, но е бавничък за състезателни игри тип racing и за т. нар. FPS (като Counter Strike, например).

Матрицата е e-IPS – това е “народна” разновидност на IPS. С по-скромни възможности в сравнение с професионалните версии, но и по-евтина. Е, не се плашете – тя осигурява много точно възпроизвеждане на цветовете и широки ъгли на видимост. Значително по-добра е от евтините TN матрици – в това можете да бъдете сигурни.

Въпреки моето разочарование (просто очаквах нещо по-различно, а Dell заложиха на вече изпитана формула, без да се затормозяват излишно), моделът U2412M е добър бюджетен монитор – добро качество на ниска цена. Ще удовлетвори напълно повечето потребители.

Все пак хората, които се занимават сериозно с графичен или уеб дизайн и търсят нов модел LCD монитор на приемлива цена, вероятно ще харесат повече Asus PA246Q. Е, той е по-скъп, но поносимо (имайте предвид, че добрите монитори за графичен дизайн са на цени от 1 500 – 2 000 лв.).

Заключение: Dell U2412M е монитор от среден клас и като качество и като цена. Предназначен е за широк обхват дейности като дизайн, Cad-Cam, 3D анимация, мултимедия, дори гейминг изключващ най-агресивните 3D шутъри. Монитора не е подходящ за професионални и отговорни дейности като предпечат, обработка на фотографии и т.н. Ако сте фрийленсър и работите от дома си, това е идеален избор съобразно по-оптималния бюджет.

А към днешна дата подобни продукти могат да бъдат намерени като монитори втора употреба на много достъпни цени, като естествено трябва да се проверят подробно за изгорели пиксели, брой отработени часове, калибрация на дисплея и външен вид. И все пак употребяван монитор от подобен клас за 250-300 лв е повече от чудесна сделка.

Ако търсите нов монитор от среден клас за средно натоварващи дейности, професионална работа и мултимедия може да обърнете внимание на монитора DELL P2416D с умопомрачителната резолюция 2560х1440 px, което на практика е 2K дисплей.

Повече подробности за новия монитор на Dell можете да научите от пълното ревю на Dell U2412M в официалния сайт, което е източник за тази статия.