Колко често трябва да почиствате вашите килими

by Admin
~1 minute
Колко често трябва да почиствате вашите килими

След като закупите и поставите килими в дома си, е необходимо да знаете, как да се грижите за тях, така че да ги ползвате по-дълго време. Почистването с прахосмукачка не е достатъчно, въпреки че то е основна необходимост.

Без значение какъв вид са вашите килими, те „задържат” вътре в себе си прах, косми, акари, миризми и, разбира се, мръсотия и петна. Всеки килим ще трябва да се почиства по различен начин, в зависимост от няколко детайла. Например, не бихте искали често да се грижите за евтино изработени килими, след като бихте могли да го направите за качествени вълнени модели. Всеки път, когато се почиства, мокетът или килимът незабележимо малко се амортизира и неусетно разваля. Затова е важно да се знае качеството му и начина по който това трябва да се прави.

Ако живеете сам и при нормални фактори на околната среда, изпирането веднъж годишно трябва да бъде достатъчно. Ако пушите, имате домашни любимци или деца, желателно е чистенето да става на всеки три месеца, като се предполага, че качеството на килима може да издържи такава честота. В случай че килимът е на място, където често се преминава – тогава трябва да се грижите за него на всеки месец, в зависимост от това колко е замърсен. Може да нямате тази възможност, но тогава по него ще се образува като твърда кора от набитата мръсотия и честата употреба. Ако обитавате място с много прах или влага, това може да има ефект върху чистотата на поставените килими. Дори те да не изглеждат мръсни, трябва да помните за всички невидими нашественици, които са вътре в тях.

При положение, че няма друга причина хубаво би било да ги почиствате минимум веднъж годишно.

Имайте предвид, че съществуват различни методи за пране на килими, които предлагат различни цели – обща поддръжка или цялостно дълбоко почистване. Има парочистачки като Стийм моп, които почистват и дезинфекцират само с пара, и които всеки може да използва сам, но може да се наеме и професионална техника за почистване. При всеки метод за пране на килими е много важно да се извлече възможно най-голямо количество влага. Това ще предотврати тяхното оцветяване и избелване, както и образуване на мухъл в дълбочина.

Всеки килим, който закупувате, трябва да има инструкции на производителя за почистване. Съобразявайки се с тези указания, вие може да поддържате вашите килими сами. Ако имате някакви притеснения и искате да научите повече за това как може да ги запазите по-дълго време красиви и здрави, тогава може да се обърнете за съвет към специалист от фирма за почистване на дома.