Какви обувки носят ескимосите?

by
~1 minute
Какви обувки носят ескимосите?

Най-общо казано, когато един ескимос носи обувки, това са много тежки ботуши, не са като добре познатите ни фини дамски бежови боти или ботушки. В допълнение, те също имат различни видове облекло, като шапки, ръкавици и качулки.

Амауц

Традиционно амаутите са обувки, направени от кожа на лос или карибу. Най-добрите са леки и гъвкави. Направени са за ходене, бягане или каране на ски. Те се използват в студен климат по целия свят, включително Антарктика. Използването на amauts е традиция от стотици години.

Има много вариации, но най-често срещаният е като бели боти или апрески. Тези ботуши се носят както от мъже, така и от жени. Най-често срещаните видове са направени от тюленова кожа, лос или карибу. Имат водоустойчива мембрана и са чудесен избор за арктически условия. Те са задължителни за дейности в студено време като каране на ски, кънки и риболов на лед. Обикновено се носят с шапка и ръкавици.

Амаутите не са евтини. Може да струват няколкостотин лева, но ще ги носите години наред. Амаутите са направени от кожа на лос или карибу и са прикрепени към краката на потребителя с дълъг шнур. Те са малко болезнени за обличане и събуване, но след като се обуят, са доста удобни.

Ботуши

Традиционно ескимосите носели муклукс, ботуш, направен от кожа на животно. Ботушите са проектирани да предпазват от студено време и да позволяват на ловците да се движат тихо. Първоначално са били направени от кожа на мечка или елен.

Днес някои ескимоски култури носят ботуши, направени от тюленова кожа. Тези ботуши са водоустойчиви. Използват се във влажни условия през зимата. 

Някои стилове арктически обувки включват пискюли, ленти и къдрици на вампа. Някои са подплатени с козина. Козината от вътрешната страна на ботушите добавя дишане и не позволява студените течения да достигнат до кожата.

Крачолите на арктическите обувки често са боядисани в червено. Части от обувките на някои жени са втвърдени и украсени с кожа на полярна мечка. Тези ботуши се носят на официални обществени събития.

Ръкавици без ръкави

Да поддържате ръцете си топли в студено време не е никак малко, така че не е чудно, че ескимосите носят ръкавици. Всъщност един добър чифт ръкавици може да ви спаси от болезнено студено време. И макар да е вярно, че съвременните материали са заменили животинските кожи в много от същите дрехи, най-добрият вид ръкавица остава същата: ръчно изработена.

Има много материали, използвани за производството им, но този, който се откроява, е вълната. Вълната не само топли, но е и дълготрайна. Ръкавицата, изработена от вълна, също е издръжлива и водоустойчива.

Облекло

Традиционно ескимосите носят дрехи от животинска кожа. Те носят кожа от карибу, която е лека, издръжлива и водоотблъскваща. Кожата улавя въздуха, осигурявайки ненадмината изолация срещу студ.

Традиционните облекла и обувки са адаптирани към суровия арктически климат. В крайбрежните села мъжете носели шапки, изработени от косми от карибу. Тези шапки били символ на статус. По време на Kevgiq (пратенически празник) жените също носели подобни украси.

Парката Yup'ik е произведение на изкуството. Разказва истории за миналото. Козината на вълк или росомаха около качулката създава малък басейн от топлина. По-добре е да носите косъм, отколкото да използвате търговски заместител.

Yup'ik са разработили система от облекло и обувки, която отговаря на климатичните предизвикателства на Арктика. Те носят панталони от тюленова кожа и кожа, кожени ботуши с козина над коляното, наречени mamlek, и кожени ботуши с водоустойчив материал под коляното, наречени ivruciq.