Как да се храним здравословно в офиса?

by Admin
~1 minute
Как да се храним здравословно в офиса?

Имаше време, когато повечето хора обработваха земята. Днес все повече от нас седят на бюра. Заседналият начин на живот се комбинира от вредни електронни устройства и отново седене в превозните средства в личния ни живот.

Добавете към това обширната гама от възможности за храна, които често се срещат в и около офисите и които не са в съответствие със здравословния начин на живот. Ето това е една много успешна рецепта за лошо здраве.

Но лошото хранене не само влияе върху здравето ни. То може да повлияе на работата ни, като оказва негативен ефект върху концентрацията и нивата на енергия и причинява раздразнителност. И, да - всички знаем, че трябва да ядем балансирано и да правим редовни упражнения, но е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, когато едва лавирате между дома и офиса и всички ангажименти, свързани с тях.

Ето няколко практични съвета за това как да подобрите храненето си на работното място, подбрани специално от https://www.foodpanda.bg/

Образовайте се

Първото и най-важно нещо е да научите повечето за хранителната стойност и въздействието на храните и напитките - и четенето по темата е част от това. Съществуват и много митове за различни храни, например суши и баровете с мюсли съдържат повече захар, отколкото мнозина предполагат.

Когато се обучавате, ще можете да правите лесни промени в диетата си за по-добри резултати по отношение на здравето и работата. Например, яйцата с препечен хляб са по-добра закуска от препечения хляб с конфитюр или течен шоколад. Те заместват захарта с протеин, цинк, желязо, витамин D и стимулиращия мозъка химичен холин.

Също така е мит, че яйцата допринасят за висок холестерол.

Изграждане на рутина

Част от причините да свикваме с лошите навици е, че не планираме и не изграждаме здравословна рутина, или просто се оставяме на това, което е „най-лесно“. А това обикновено е доста нездравословно. 

Изграждайки определена рутина, вие сте подготвени за хранене и избор с по-здравословни възможности. И, което е много важно, вземате решенията си за хранене, преди да сте огладнели.

Ключът към това е простотата: направете от вкъщи просто ястие, което можете да вземете на работа. Това може да включва и рутинно закупуване на здравословни закуски (моркови, ядки и семена), за да не си купувате чипс и лакомства от вендинг машината.

Не пропускайте хранения

Важно е не само качеството на храната, но и времето, по което я приемате. Важно е да не пропускате хранения и да не оставяте твърде голямо разстояния между яденията, тъй като кръвната ви захар ще падне, а това затруднява концентрацията и е по-вероятно да преядете при следващото си хранене – с вредни неща.

Пропускането на хранене има редица негативни ефекти:

  • По-вероятно е да преядете впоследствие;
  • По-вероятно е да напълнеете;
  • Настроението ще бъде лошо;
  • Концентрацията страда, тъй като кръвната захар и енергията намаляват.

Важно е също така да не пропускате закуската. В противен случай сте по-податливи на наддаване на тегло и с повишен риск от атеросклероза, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване и висок холестерол. 

Яденето на първото хранене за деня може да насърчи тялото ви да изгаря повече калории през целия ден и да помогне за овладяване на повишаващите се нива на кортизол (така наречения „хормон на стреса“), които са високи рано сутрин. 

Както виждате, съвсем не е трудно да въведете здравословна рутина в ежедневието си, дори да прекарвате много време в офиса и там да е истинска лудница. Не разчитайте на каквито и да е оправдания! Здравословното хранене е мисия възможна – уверете се в това.