Интернет е най-популярният източник на информация

by Admin
~1 minute
Интернет е най-популярният източник на информация

Анкета, проведена в САЩ, показа, че Интернет с много изпреварва останалите източници на информация. За научаване на новини Мрежата е предпочитаната възможност и то с огромна преднина пред традиционни медии като телевизия, вестници или радио.

Само малка част от анкетираните обаче смятат, че социални мрежи като MySpace и Facebook са добри източници. Още по-малко са хората, които оценяват Twitter като такъв, предава агенция Ройтерс.

Повече от половината запитани заявяват категорично, че ако трябва да изберат само един източник за осведомяване, ще предпочетат Интернет. Второто място е за телевизията, с 21%, а по 10% получават физическите вестникарски издания и радиото.

Всеки десети анкетиран определя социалните мрежи като важни източници за новини. Един от 25 души казва това за Twitter.

Мрежата е и най-благонадеждният източник, смятат 40% от възрастните. 17% гласуват за телевизията, 16% за вестниците и 13% - за радиото.

Резултатите от анкетата са ясна индикация, че традиционните източници на информация като вестници, телевизии и радиа трябва възможно най-бързо да пренасочат своята аудитория към собствените си уебсайтове, ако искат да я запазят. Това се казва в анализа на анкетата, извършен от компанията Зогби.

Блоговете са доста по-маловажни от новинарските уебсайтове, сочат още резултатите. Само 28% смятат, че сериозните политически блогове са важна част от информационния медиен ресурс.

На въпрос за бъдещето на информационните източници, цели 82% от запитаните отговарят, че то ще е основно в Интернет. 13% гласуват за телевизията, а 0,5% или един от 200 души заявяват, че развитието на информационната сфера е в хартиените издания. Още по-малко от запитаните смятат, че то е в радиата.

Около 84% от американците имат достъп до Интернет. В България около 70% от хората сърфират редовно. За сравнение през 2008 г в едно от четири домакинства у нас е имало Интернет, а в момента 90% от домакинствата имат достъп до глобалната мрежа.