Интересни видове мазилки

by
3 minutes
Интересни видове мазилки

За различни цели се използват различни видове мазилки. Те включват миещи се, шунгитови, бариеви, гипсови и гипсови мазилки. Използват се както на закрито, така и на открито. Някои мазилки дори се използват като лепила и имат широк спектър от приложения.

Гипсова мазилка

Интересни видове мазилки - гипсова

През миналите векове в строителството се е използвала гипсова мазилка. Това е бял циментиращ материал, който може да се използва за различни цели. Неговите уникални свойства го правят идеален за декоративни приложения. Предимствата на гипсовата мазилка включват нейната ниска топлопроводимост, устойчивост на удар и висока якост на опън и огъване. Също така помага да се предотврати ръждясването на метални фитинги.

Гипсовата мазилка може да се нанася върху различни повърхности като бетон, тухли и тавани. Освен това се оформя много лесно. Съхне бързо и не се свива при втвърдяване. Също така е силно устойчив на мана. Може да се рециклира безкрайно много.

Гипсовата мазилка има отлични изолационни свойства. Неговата ниска топлопроводимост спомага за спестяване на разходи за електроенергия. Освен това създава добра звукова бариера.

Штукатурна мазилка

Интересни видове мазилки - штукатурна

Предлагат се няколко вида мазилка. Някои от най-често срещаните видове са тези, които имат текстурирано покритие. Тези покрития могат да се използват за скриване на несъвършенства и придаване на по-артистичен вид на стената.

Един вид циментова мазилка е известен като покритие с камъчета. Това покритие е уникален вид, който добавя текстура към стената.

Замазката и мазилката се използват както за вътрешни, така и за външни стени. Те са издръжливо и не изискващо поддръжка покритие за стени. Освен това са огнеупорни и могат да се използват като декоративни елементи.

Штукатурна мазилка може да се нанася върху външни стени, тавани и други повърхности. Този вид мазилка се прави от цимент, пясък, вар и други материали. Обикновено се прилага на три слоя.

Релефна мазилка

Интересни видове мазилки - релефна

Релефна мазилка е вид покритие, който се произвежда на акрилна основа и има консистенция на паста. Нанася се лесно, без да се губи от материала.

Според мазилката, която сте избрали, и движенията на нанасяне, ще получите красиви ефекти, които да създадат стил в дома ви.

Сред предимствата на релефната мазилка са издръжливост, устойчивост на атмосферни условия и паропропускливост. Не на последно място, този тип мазилка може да бъде тонирана и да изберете правилния цвят.

Шунгитова мазилка

Интересни видове мазилки - шунгитна

Често наричан черен камък, шунгитът е естествен минерал от региона Карелия в Русия. Съдържа почти чист въглерод, което го прави лек и здрав.

Смята се за един от най-терапевтичните камъни, с лечебни свойства, които могат да включват антибактериални, антимикробни и антивирусни. Също така се казва, че помага при физическо и духовно изцеление. Използва се широко в декорацията и бетона. Използва се и за покриване на доменни пещи и за строителни материали.

Основната съставка на шунгита е уникален вид въглерод, известен като фулерени. Фулерените са кухи молекули, които са на границата между живата и неживата природа. Твърди се, че тези молекули имат способността да пренасят нестабилни атоми, което може да доведе до използването им като контрастни вещества в процедурите за изобразяване.