Грижа за кожата

by Admin
~1 minute
Грижа за кожата

Нормалната кожа не е нито много суха, нито пък много мазна. Тя е гладка, опъната, еластична на допир, свежа, без бръчки и други козметични недостатъци – петна, пъпки, люспи, черни или бели точки или разширени кръвоносни съдове. За съжаление с течението на времето, особено след 25-30 годишна възраст кожата започва да става все по-суха.

След тази възраст кожата на лицето започва да става тип „комбинирана кожа“, която по бузите и слепоочията е суха, а по челото, носа, около устата и брадата е мазна. По-късно и тези мазни места стават сухи. Така с възрастта кожата става суха, залющена и грапава. Това налага използването на кремове за лице. Всички ние сме подложени на постоянно на стрес, слънчево-радиационни облъчвания и атмосферни промени.

За да не допуснем увреждания на кожата, трябва да я предпазваме от вредните фактори.

Наред със стреса, недоспиването и външната среда, алкохолът и цигарите също трябва да се ограничат до минимум. Дори и при нормална кожа е нужно да се полагат грижи за промоция на здравето. Винаги можем да спомогнем за това, тя да е още по-нежна и сияйна.

Появата на бръчици започва от най естествения фактор, който не може да се абстрахира. Това са слънчевите лъчи и най-вече вредната UV компонента. За това би било добре поне да се ограничи излагането на пряка слънчева светлина през топлите месеци в пиковите часове. Това е интервала от 10:00 до 16:00 като критичен е от 13:00 до 16:00. През него слънчевите лъчи падат под прав ъгъл и са най-активни. Ако не можете да изпълните това условие би било добре половин час преди да излезете да използвате крем с не по-малък слънцезащитен фактор от 20. Задължително носете слънчеви очила с UV филтър и Категория 3. Така ще предпазите очите и околоочния контур от вредните ултравиолетови лъчи.

Пушенето е съществен фактор, който затруднява дишането на кожата, запушвайки порите й. Намаляването на дишането редуцира и доставянето на човешкия организъм на жизненоважното му количество кислород, който е основна храна на клетките.

Не са за подценяване и парната баня и масажа. Парната баня се прилага при мазна и груба кожа, при младежки пъпки с комедони и бели точки, а при суха почти не се прилага. След парната баня кожата става чиста, гладка и се поддава по-лесно на натуралната козметика за лице с етерични масла, кремове за лице и био продукти.

Всеки орган, който не работи достатъчно, има намалено кръвоснабдяване и остарява преждевременно. Чрез масажа увеличаваме притока на кръв, улесняваме отстраняването на ненужните и вредни вещества от тъканите, подобряваме храненето на кожата и на другите органи. Чрез храненето на кожата се повишават жизнеността и работоспособността на мускулите. Ускорява се движението на кръвта и лимфната течност, увеличава се работата на сърцето.

Масажът прави кожата гладка и нежна, тя придобива еластичност и хубав тен. Отоците, особено под очите изчезват. Затова системното масажиране спомага много за забавяне процеса на остаряване.