Фактори, които трябва да имате предвид, когато кандидатствате за подновяване на заем

by
3 minutes
Фактори, които трябва да имате предвид, когато кандидатствате за подновяване на заем

Когато подновявате заем, трябва да имате предвид няколко фактора. Сред тези фактори са лихвите, погасителният план, таксите за просрочване и обезпечението. Може също така да обмислите времето на вашия заем. Може да искате да вземете малка сума наведнъж или да запазите срока кратък. И в двата случая сравняването на лихвите на различни кредитори е добра идея.

Лихвени проценти

Когато кандидатствате за подновяване на заем, не забравяйте да търсите възможно най-ниските лихви. Обикновено заемодателите са в състояние да предложат по-добри лихвени проценти на кредитополучатели, които са показали кредитоспособност. Те ще прегледат вашата кредитна история и лична информация, за да определят дали сте добър риск. Продължителността на вашия заем и сумата, от която ще се нуждаете, също са важни съображения. Процесът на подновяване обикновено е по-бърз от първоначалния процес на кандидатстване.

Ако сте собственик на бизнес, подновяването на заема е чудесен начин да спестите пари от заема си. Като върнете първоначалния си заем навреме, можете да докажете на кредитора си, че имате добър кредитен риск и по този начин да си осигурите по-благоприятни условия на заема. След като направите това, можете да се обърнете директно към кредиторите и да поискате допълнително финансиране.

Подновяване на заем - лихвени проценти

Погасителни планове

Когато решавате кой погасителен план да изберете за вашия заем, трябва да имате предвид няколко различни фактора. Важен фактор е продължителността на погасителния план. Стандартният погасителен план е фиксиран 10-годишен план, който ви позволява да правите едни и същи месечни плащания в продължение на 10 години. Този тип план ви спестява най-много пари от лихви. Вашите месечни плащания обаче може да са по-високи, отколкото при другите видове погасителни планове.

Такси за забавяне

Таксите за закъснение са такси, които потребителите плащат, когато пропуснат плащане. Тези такси се прилагат за всяко финансово споразумение. Когато кредитополучателят закъснее с плащането, таксата за забавяне се добавя към баланса на сметката му и може да се увеличи през следващия месец. Тази такса има за цел да мотивира потребителите да плащат навреме. Таксите за закъснение могат да се натрупат бързо, да увеличат неплатеното салдо и дори да повлияят на кредитната история на потребителя.

Подновяване на заем - погасителни планове

Обезпечение

Обезпечението е актив, заложен от кредитополучателите като гаранция за заема. Ако кредитополучателят не изплати заема, кредиторът има право да изземе актива. Обикновено обезпечението е недвижимо имущество, но друго имущество, притежавано от бизнеса, също може да бъде приемливо. Стойността на обезпечението се определя от кредитната политика и всички споразумения, които уреждат кредита.

Ако обезпечението не струва сумата на кредита, може да се наложи кредитополучателите да го заменят с ново обезпечение. Нов заем ще изисква нов запис на заповед и нови документи за обезпечение. Тези документи могат да бъдат относително прости, ако заемът е необезпечен.

Опции за рефинансиране

Когато трябва да подновите заема си, важно е да знаете възможностите си. Ако заемът ви изтича, можете да го рефинансирате, за да получите повече средства. Въпреки това, трябва да запомните, че за сумата пари, която можете да заемете, има определен минимум. Обикновено кредитополучателите подновяват със същия заемодател, от който са получили първоначалния заем, но ако намерите друг заемодател, предлагащ по-добра сделка, можете вместо това да изберете да го подновите с него.

Когато решавате между рефинансиране и подновяване на заема си, важно е да вземете предвид текущото си финансово състояние и дългосрочните си финансови цели. Едно от основните предимства на рефинансирането е, че може да намали месечната ви вноска или да съкрати периода на погасяване. Въпреки това може да се наложи да плащате по-висока лихва в дългосрочен план. Друг недостатък на рефинансирането е, че ще трябва да плащате допълнителни такси на кредитора. Това може да компенсира някои от ползите, които получавате от рефинансиране.

Подновяване на заем - рефинансиране

Съображения

Когато вашият заем достигне своя падеж, може да откриете, че трябва да го подновите. Този процес може да отнеме много време и има няколко съображения, които трябва да имате предвид. Един от най-важните е финансовото ви състояние. Трябва да поискате от вашата банка документация, показваща, че все още можете да изпълнявате финансовите си задължения. Освен това вашият заемодател ще иска да види, че имате достатъчно активи, за да покриете всяка неочаквана финансова криза.

Друго съображение за подновяване на заема е състоянието на вашия бизнес. Уверете се, че вашият бизнес е регистриран при държавния секретар, тъй като това ще покаже на заемодателя, че сте легитимен субект. Освен това се уверете, че сте изпратили последното си банково извлечение. Кредитор ще анализира вашите парични потоци и модели на продажби, за да определи дали сте финансово стабилни.

Подновяване на заем - Фератум - лого

Подновяване на заем от Ferratum

Фератум България е небанкова финансова институция, на която все повече българи се доверяват. Освен че предлагат бързи кредити с прозрачни условия, те могат да ви осигурят удължаване или рефинансиране на текущия кредит. За да се запознаете по-добре с условията им, свържете се с техен консултант.