Енергоспестяващи електроуреди за дома ни

by Admin
~1 minute
Енергоспестяващи електроуреди за дома ни

Живеем в 21-ви век. Новите технологии позволяват на всяко едно домакинство да пести електричество като използва последните тенденции за енергийна ефективност. За да намалите драстично сметката си за ток препоръчваме да замените старите си електроуреди с нови, от по-голям енергоспестяващ клас.

Хладилник

Вече всички съвременни хладилници се изработват от висок енергиен клас. Тези класове се обозначават с буквите A, A+ и A++. Ако сте решили да закупите хладилник, гледайте той да бъде поне с два плюса (A++). Страхотни оферти с евтини хладилници можете да намерите в онлайн магазините за бяла техника. Според вида си най-разпостранените модели са хладилниците с горна камера, хладилник с отделение фризер, хладилници с опция за вграждане и т.н.

Климатик

Климатиците като че ли са навлезли почти масово в домакинствата. Това е така, защото съществуват и алтернативи за отопление или охлаждане на домът ни, но климатичната техника е най-изгодна за апартамент. Друг е въпросът, че за по-големи жилища като мезонети, къщи и вили е по-изгодно да се сдобиете с термо помпа, палетна камина с водна риза или подово отоплениел Ако сте решили да си купите климатик, който да пести енергия, гледайте той да бъде инверторен. Една от най-важните характеристики е т.нар. SCOP (Seasonal Coefficient of Perfomance). При средния клас климатици този показател е в рамките на 4-4,5. Колкото по-висока е стойността на SCOP, толкова по-висока енергийна ефективност имате на разположение в климатика, който сте избрали. Климатиците с най-висока стойност на Seasonal Coefficient of Perfomance се наричат хиперинвертори. Според вид, предназначение и функционалност се делят на стенни, подови и мулти сплит системи с едно общо външно тяло, колонни, мобилни и касетъчни.

Перални, печки, бойлери

Отново ще споменем, че новите електроуреди са от икономичният клас A и A+. За да се ориентирате до колко икономичен е вашият уред, погледнете неговият клас на икономичност. Трябва да споменем, че освен буквите и плюсовете, на всеки един уред на видно място е указано неговата мощност в киловати. След като знаете киловатите лесно можете да сметнете колко ток би харчил годишно.

Съществуват и нови, все още алтернативни методи за намаляване сметките за ток и това са слънчеви колектори. Истина е, че тяхната цена е доста висока и за сега рентабилността е под въпрос. Ако човек си направи сметка колко ще спести занапред, лесно може да направи по-голяма инвестиция, като си закупи уред от висок икономичен клас.