Експертна грижа за автомобила

by Admin
~1 minute
Експертна грижа за автомобила

Знаете ли, как да се грижите за своя автомобил и той винаги да е в изправност, да разчитате на него и шофирането да е удоволствие.

Не говорим за редовното външно и вътрешно измиване и понякога фиктивния годишен технически преглед - ГТП.

Ето няколко полезни и практични съвета за добра кондиция на автомобила ви.

1. Външни грижи за колата

- Пастиране на боята всеки сезон, за да я запазите от атмосферните условия и най-вече от вредните uv лъчи

- Полиране на фаровете ако са от поликарбонат. По този начин може да разчитате на добри светлини през нощта.

- Почистване на долната част на купето от луга и сол след всеки зимен сезон. По този начин ще отмиете вредната луга, която причинява ръжа на подкалници, купе, окачване и другите части в долната част на шасито.

2. Регулярни грижи за автомобила ви

- Ежегодна подмяна на двигателното масло, маслен филтър и въздушен филтър за твърди частици. Не правете компромиси с нито един от тези консумативи.

- Проверка за фреона в климатика, за да шофирате комфортно и лятото и зимата.

- Доливане на течност за чистачки според сезона и атмосферните условия във вашата държава и регион.

- При нужда замяна на водата с антифриз против замръзване.

- Редовно проверявайте налягането на въздуха в гумите. Според марка, модел и големина на автомобила налягането в гумите може да варира. Тази стойност трябва да бъде упомената от производителя на вашия конкретен автомобил. Например за размер гуми 185/65 R14 препоръчителното налягане от производителите е около 1,9-2,0 атмосфери. За по-големи и тежки автомобили с голям диаметър гуми като 205/45 R16 налягането на въздуха е препоръчително да бъде 2,4-2,5 атмосфери.

3. Специализирани грижи

Въпреки, че веднъж годишно задължително ще посетите лицензиран авто сервиз за преминаване през Годишен технически преглед, то това не е достатъчно, за да сте напълно уверен в състоянието на колата си. Оглеждайте автомобила си регулярно, бъдете нащрек за всякакви странности по време на шофиране. Ослушвайте се за странни шумове от двигател, ходова част и спирачна система. При нужда се консултирайте със специалист от автосервиз.

Специалистите съветват да не се доверявате на съвети на приятели за това, как точно да ремонтирате своя автомобил. Също така не бива да се надявате, че можете да ремонтирате колата си, като заложите на съвети от разстояние. Това е идентично на лекуването от разстояние на болест, която се нуждае от предписването на антибиотик.

Всяко скърцане, пукане или различни шумове по колата ви могат да бъдат признак, че нещо в колата ви не е наред, но това не бива да бъде тълкувано от вас, че трябва сами да се справяте с проблемите.