Чашите за чай в традициите на различни страни и култури

by Admin
~1 minute
Чашите за чай в традициите на различни страни и култури

Можем да кажем с увереност, че чаят е международна напитка, но всяка нация е внесла свои собствени традиции в културата на пиене на чай.

Нека да видим къде какви чаши за чай използват.

Как пият чай в Япония?

В Япония чаената чаша има няколко имена. Най-често срещаните "яноми" са керамичните съдове без дръжки. Японците знаят как да определят стойността на такава чаша на око. Интересен факт, но японците са много чувствителни към цвета на своите чаши за чай, тъй като от тях се изисква да добавят известно разнообразие към зеления японски чай.

По отношение на формата на различните чаши за чай се прилагат определени правила:

  • Местоположението на чашата в ръката
  • Усещането на устните
  • Пропорционалност
  • Температура - чашата не трябва да е студена или гореща в ръцете ви

В Страната на изгряващото слънце има няколко чайни церемонии наведнъж, чиято цел е да се постигне вътрешна хармония. За всяка церемония изискванията за напитка са различни. Например, за нощната церемония се приготвя силен чай, а за сутрешната, която обикновено се провежда в горещия сезон, напитката следва да охлажда и да отпуска.

Как пият чай в Турция?

В Турция чай се пие от стъклени чаши за чай, чиято форма наподобява лале. Формата позволява да охлаждате напитката в горната част и да я поддържате гореща в долната.

За произхода на формата на турските чаши за чай има красива легенда. В нея се разказва как султанът имал красива жена, която осъдил за измяна и заповядал да бъде екзекутирана. Точно преди присъдата да бъде изпълнена, той пожелал да я погледне в очите за последен път и затова заповядал да му я доведат. Докато я гледал заслепен, държал чаша с горещ чай в ръцете си, той стиснал чашата толкова силно, че горната част се свила. На съпругата било простено, а формата на турските чаши за чай останала завинаги такава.

Ако и вие сте любител на топлата напитка, независимо от сезона, независимо от деня и часът, може тук да видите голямо разнообразие от чаши за чай - https://artecasa.bg/kafe-i-chay/chashi/

Много от тях са подходящи и за друга любима напитка - кафето. За любимото на всички топло и ароматно кафе ще ви разкажем в друга статия.