От какво зависят цените на палатките за къмпинг?

by Admin
~1 minute
От какво зависят цените на палатките за къмпинг?

Палатките са изключително полезни за къмпингуване, планински туризъм и други преходи, при които можете да нощувате на открито. При избора на палатка е добре да си определите бюджет. Цените, на които се предлагат в магазините за оборудване за туризъм и къмпингуване са много различни, в зависимост от много фактори. Като палатки на пазара в България се предлагат доста широка гама от продукти, които наистина при една правилна преценка се превръщат в средство, което ще предостави комфорт и удобство.

Почитателите на палатковото къмпингуване са наясно, че за да си купят изгодна преносима къща те биват два основни вида – двуслойни и еднослойни. В зависимост от това при какви климатични условия ще се ползва изделието е добре да си направите реална преценка за степента на защита, която желаете да постигнете. Това е така наречения воден стълб и той отразява степента на водопромокаемост на плата. Ако обичате да ходите през лятото на къмпинг в подножието на планините или на море то еднослойните ще ви свършат перфектна работа.

Още повече, че за такава палатка цените никак не са високи. Те се характеризитар с това, че са олекотени, компактни и заемат по-малко място в раницата. А това е от изключително значение ако сте любител турист. Такъв тип тенти са лесни за разгъване и събиране в рамките на 4-5 минути. Но все пак не забравяйте, че водния стълб на материята, която ще ви прикрива е около 1000 мм. За едноместни и двуместни артикули от този клас, трябва да сте готови да заплатите за палатки: цена от 70-150 лв в зависимост от броя спящи места и други опции като комарник, вентилационен отвор, прозорец, двойно дъно, качество на рейките и т.н.

По-висока, но напълно оправдана цена за палатки трябва да сте готови да отделите, ако сте се ориентирали към доста по-устойчивите, здрави и съответно по-изддръжливи на водопромокаемост двуслойни модели. Те не само осигуряват водозащита, но също така са и практични ако се налага да пренощувате в планината при по-екстремни условия като студ, дъжд, сняг и силен вятър. Когато сте в палатката то тялото ви ще бъде максимално защитено от премръзване и влага. За максимално сигурен подслон при тези полеви условия по-качествените палатки осигуряват и по-висок воден стълб на дъното. Долната част на тентата или известно като дъно е винаги по-добре подсигурено, заради натрупващата се вода около палатката, когато вали пороен дъжд. Обикновенно водния стълб на дъното при военните палатки и тези от висок клас и по-висока цена е в границите 4000-10000мм. Самият той е изработен от доста по-дебела и здрава материя, която да издържа на неравностите по терена.

След малко ровичкане в Интернет, открихме най-добро съотношение между палатка цена и качество в сайта на www.brannik.bg, където освен продукти за подслон на открито може да откриете спални чували, хамаци, походни легла и други артикули за спане на открито сред природата.

По-високата цена на палатки обикновенно е свързана и с допълнителна защита, на най-уязвимите места. Това са циповете и шевовете. По-скъпите палатки имат специална промазка, там където има опасност от навлизане на влага.

Палатките, които се предлагат на по-високи цени определено имат и повече екстри, на които може да разчитат запалените туристи и къмпингари.

В зависимост от това колко души ще нощуват или пребивават в тях те могат да бъдат едноместни, двуместни, четири и дори шестместни. Освен този показател друга причина палатката да е по-скъпа е нейната конструкция. Качеството реално е определящо за това каква цена за палатката ще заплатите. Ако искате дългогодишно решение за вашето хоби то е добре да заложите на такава, която наистина си струва платената цена. За повече устойчивост на вятър и натоварване по-ефективните и търсени двуслойни модели разполага и с допълнителен слой промазка, който да защитава от пропускане на влага. За къмпинг, алпинизъм, туризъм, лов и в зависимост от сезона на ползване на палатката в търговската мрежа се предлага доста голям избор от цени.

Тук може да видите разгъване на четириместна палатка в рамките само на 5 минути: