Скъпи ли са акумулаторите за автомобили?

by Admin
~1 minute
Скъпи ли са акумулаторите за автомобили?

Когато търсите нов акумулатор за вашия автомобил, важно е да вземете под внимание няколко фактора. Това включва начина му на работа, капацитета, издръжливостта , и разбира се, цената. 

Колко струва даден акумулатор зависи от много фактори, както тези, които вече споменахме, така и още някои, като марката например. В тази статия ще разгледаме някои марки акумулатори и в какъв ценови клас са те. 

Литиево-йонни батерии

Литиево-йонните батерии са в по-високия ценови клас. Такъв тип акумулатори се състоят от клетки, в които се намират литиеви йони. Те се движат от негативния до позитивния електрон, посредством електролит, когато се използва, и обратно, когато се зарежда. Те са предпочитани, заради своята издръжливост и дългогодишна служба.

AGM 

Докато AGM акумулаторите са по-скъпи от традиционните, те са по-издръжливи, имат по-дълъг живот и не сулфатират. Те изискват специални зарядни устройства, които следят волтажа, ампеража, както и температурата на околната среда. 

Цената на AGM акумулатор за вашия автомобил може да варира в широки граници, в зависимост от размера и вида.

Стандартни оловни акумулатори

Най-обикновените оловни акумулатори са най-старата технология батерии за автомобили. Двата електрода се състоят от олово и електролит съставен от разредена сярна киселина. Заради своята простота и лесна употреба те са най-евтините акумулаторни батерии на пазара.

По-големи акумулатори

По-големите акумулатори, логично, струват повече от техните по-малки колеги. Те имат по-сложна електроника и следователно са на по-висока цена. За щастие има много начини да спестите пари от смяна на автомобилни акумулатори. 

От тази информация, следва, че да намерите евтини акумулатори не е невъзможно. Разбира се, те няма да са на символична цена, но ще имат отлично съотношение между цена и качество. Качествени акумулатори може да откриете в Car Expert – популярен магазин в град София, който предлага достъпни цени.

Какво да проверим преди покупка на акумулатор?

Дата на производство

За да определите дали вашият автомобилен акумулатор е чисто нов или е бил използван, потърсете датата на производство на гърба. Той е отпечатан върху батерията и се появява като код с годината, месеца и последната цифра. 

Този код обикновено е дълъг четири или шест цифри и съдържа датата на производство и мястото на производство. Първата цифра представлява месеца на производство. Втората цифра показва месеца на доставка. Месецът обикновено се представя с първата буква от азбуката, но някои батерии може да имат различно число за месеца.

Гаранция

Гаранцията за автомобилните акумулатори може да бъде голяма помощ, ако установите, че батерията ви не работи правилно. Производителят ще  гарантира за определен период от време, обикновено дванадесет месеца, и ще покрие разходите за смяна на акумулатора, ако възникне проблем. Този период от време се изчислява от датата на закупуване и ще бъде посочен в гаранционната карта и фактурата. Ще трябва да се грижите добре за батерията си през това време и се уверете, че не се опитвате да поправяте или премахвате част от нея сами.

DieHard

Автомобилните акумулатори DieHard се считат за най-скъпите видове на пазара. Изработени са с паста с висока плътност и подсилени крайни стени. Това ги прави изключително издръжливи. Те също така разполагат с пълноформатен дизайн с щампована положителна решетка, който удължава живота на батерията. Предлагат се в различни размери, така че трябва да се консултирате с ръководството на вашия автомобил, за да определите правилния размер за вас.

Акумулаторите Diehard се предлагат за много различни видове превозни средства и се произвеждат от производствена компания, която произвежда различни други марки. Първоначално компанията е известна като Exide, но след скандал през 2001 г. беше купена от Johnson Controls. Компанията има няколко производствени съоръжения в САЩ и по света. Тези акумулатори могат да издържат от три до пет години.